Studiază de 14 ani pianul, este student la Conservatorul Superior de Muzică şi Dans din Paris şi speră să devină un celebru pianist concertist. Sebastian Ene este de părere că talentul fără foarte multe ore de studiu nu valorează nimic şi că nu poţi ajunge departe dacă nu munceşti pentru ceea ce visezi.
Ne-a povestit că părinţii săi iubesc folclorul românesc şi că muzica face parte din viaţa lui de când se ştie. Aceştia şi-au dorit însă mai mult pentru fiul lor şi au luptat să ajungă la cele mai renumite şcoli de muzică din ţară şi din lume. Tânărul a început să studieze pianul de la vârsta de şapte ani, deşi tatăl său ar fi preferat ca instrumentul de studiu să fie vioara.
“Am fost influenţat puternic de un recital pe care l-a văzut la televizior, un recital de Dan Grigore. Am insistat să fac pianul, pentru că tata vroia să urmez cursurile de vioară. Tata era naist, a avut un grup de muzică folclorică din repertoriul naţional şi internaţional, iar mama a fost cântăreaţă şi dansatoare de muzică folclorică românească”, spune Sebastian.
A câştigat primul premiu la nouă ani
Artistul îşi aminteşte cu drag de primul său profesor de pian, Cristea Baroţi Sorin, cu care a lucrat timp de opt ani la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgovişte.
Nu poate uita orele întregi de studiu, atunci când se pregătea pentru concursuri. Muncea chiar şi şase ore pe zi pentru a avea rezultate bune, care n-au întârziat să apară. Se poate lăuda cu opt premii întâi şi cinci premii doi şi nu va uita niciodată prima sa distincţie importantă. Se întâmpla în anul 1997, la concursul „W.A. Mozart”, care a avut loc la Târgovişte, unde a obţinut locul I.
A mers mai departe la un liceu din Bucureşti în speranţa că aici va găsi noi oportunităţi. A studiat la liceul “Dinu Lipatti” cu profesoara Magda Stănescu, i