Românii plecaţi în alte ţări au remarcat, după un timp, că au alt stil de viaţă. Mănâncă altfel, vorbesc o altă limbă, se comportă diferit. Românii de „afară“ spun că viaţa la mii de kilometri distanţă de locul natal i-a modificat mai ales pe interior. „Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie un gram de iubire ca s-o înţelegi“, scria istoricul Nicolae Iorga.
Citiţi şi:
“Nici plătită dublu nu aş munci în România”Alba Iulia: Puţine oferte de muncă în străinătateRâmnicu Vâlcea: Şcoala de vară îi învaţă pe elevi cum să ajungă studenţi în străinătateVama Porţile de Fier I, asaltată de rezidenţii români Sunt câteva milioane de români în lume care încearcă să audă, să înţeleagă şi să trăiască povestea unui alt loc, aflat la mii de kilometri de ţara natală. Unii s-au adaptat mai greu, alţii mai uşor, dar toţi au remarcat că s-au schimbat de când au plecat din România.
Ghid de supravieţuire în Nord
Maria (33 de ani) locuieşte într-un oraş norvegian, la 300 de kilometri nord de Cercul Polar. Zilele ei trec altfel decât în România.
„Dacă vrei să trăieşti în Norvegia este de la sine înţeles că trebuie să ştii să înoţi, să mânuieşti o barcă - fie cu motor, fie cu vâsle -, să mergi pe bicicletă, să schiezi, să călăreşti, să conduci maşina şi să vorbeşti norvegiană“, schiţează Maria „micul ghid de supravieţuire în Nord“. Tânăra spune că s-a îndrăgostit de peisajele norvegiene, cu mare şi munte la un loc. „Modul în care aici se apreciază natura e cu adevărat special.“
Cel mai greu i-a fost să înţeleagă cultura norvegiană şi conservatorismul localnicilor: „Nu prea le plac străinii şi vei fi străin indiferent de cât de mulţi ani trăieşti printre ei sau cât de bine le vorbeşti limba. Ei îi consideră străini şi venetici şi pe cei care s-au