Romania are prea multi bugetari. Nu in mod absolut, ci dupa alte 2 criterii, ca pondere in populatia activa si ca pondere a impozitelor si taxelor in PIB.
Punctul de plecare al discutiei ar fi ce fel de stat vrem sa construim. Daca vrem sa construim unul mai degraba liberal (cu pondere a impozitelor si taxelor sub 30% din PIB), trebuie redus rolul statului si ajustat numarul de bugetari in consecinta.
Daca vrem sa construim un stat social (spre socialist), cu pondere a impozitelor si taxelor spre 40% sau mai mult din PIB, atunci trebuie crescute taxele. In primul rand, cele pe proprietate si pe poluare.
Daca plecam de la nivelul actual al taxelor, suntem mai degraba un stat liberal. Mai mult, declaratiile premierului si ministrului de finante, care nu au in vedere o modificare a cotei unice sau a TVA (cu toate zambetele pe care au inceput sa le starneasca declaratiile celor 2 personaje) indica necesitatea reducerii cheltuielilor sectorului bugetar. Este si varianta pe care guvernul zice ca actioneaza.
Lasam la o parte cheltuielile pentru investitii si cele de functionare. In aceasta postare voi aborda doar cheltuielile de personal. Si atunci solutiile sunt trei:
1. Reducerea salariilor in sectorul bugetar
2. Reducerea timpului de lucru (o solutie temporara, care nu poate fi impusa unilateral pe actuala legislatie)
3. Reducerea personalului bugetar
Dupa parerea mea, varianta 2 este una doar pe termen scurt, care nu rezolva problema de fond. Variante reale sunt 1 si 3. Si atunci, reducem personalul sau salariile?
Optiunea mea este, fara echivoc, de reducere a personalului. Reducerea salariilor nu produce decat demotivare. In schimb, o reducere de personal are, pe langa efectul direct (reducere de costuri cu salariile), si un efect secundar, eliminand costurile asociate locului