Tabăra Naţională de Astronomie, organizată de astronomii târgovişteni, se desfăşoară, anul acesta, în judeţul Argeş. Ajunsă la cea de-a 17-a ediţie, tabăra se vrea o şcoală astronomică de vară în care participanţii vor putea observa curentul meteoric Perseide. Acesta are maximum de activitate în această noapte.
De asemenea, se vor face observaţii asupra curentului Kappa Cygnide, cu maximum de activitate în noaptea de 17 august. Tabăra este instalată în Munţii Făgăraş, la cabana Salvamont Argeş, pe Tranfăgărăşan.
Informaţiile teoretice vor fi oferite de dr. Ovidiu Văduvescu, cercetător la reţeaua de telescoape Isac Newton din insulele Canare, de Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) şi de profesoara Adriana Nicolae, membru în conducerea SARM.
Tabăra este deschisă pentru pasionaţii de astronomie, dar participă şi olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică din ţară. Încă de aseară, au sosit, la cabana Salvamont, 20 de tineri pregătiţi să privească cerul în căutarea Perseidelor.
“Sper să fie vremea frumoasă şi să putem face observaţii”, a declarat preşedintele SARM, Valentin Grigore.
Spectacol de stele căzătoare
Stelele căzătoare vor putea fi urmărite şi cu ochiul liber, în această noapte. Numele curentului de meteori Perseide vine de la constelaţia Perseu unde se află radiantul, adică locul de unde meteorii radiază aparent pe cer.
Rezultatele observaţionale vor fi prezentate la Conferinţa Organizaţiei Internaţionale de Meteori care va avea loc în luna septembrie în Croaţia, unde SARM va reprezenta România.
Cheltuielile cu organizarea acestui eveniment au fost suportate de către participanţi şi organizatori, Societatea Astronomică Română de Meteori. Partener al acestei ediţii este Serviciul Salvamont Argeş.