Persoanele fără ocupaţie care trăiesc din mila pietrenilor şi-au împărţit „teritoriile“
Un tânăr care cerşeşte la biserică câştigă într-o lună mult mai bine decât un absolvent cu studii superioare.
La Gară, în faţa lăcaşurilor de cult sau în parcările supermarketurilor, zeci de tineri stau cu mâna întinsă şi speră să câştige cât mai mult graţie generozităţii pietrenilor. Curtea Spitalului Judeţean este alt vad important pentru cei care nu sunt dispuşi să-şi ducă zilele muncind.
Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamţ încearcă să reducă fenomenul cerşetoriei de pe străzile oraşului. Demersul oficialilor de a-i atrage la muncă în folosul comunităţii pe cei fără ocupaţie, în schimbul a 100 de lei lunar, s-a lovit însă de eşec.
Refuză ajutorul Primăriei
„Am făcut frecvent demersuri pentru a-i lua de pe străzi. Le-am propus să-şi depună actele pentru ajutorul social, însă răspunsul lor a fost că ei câştigă mai bine din cerşit, mai ales că nu trebuie să facă niciun efort fizic pentru asta”, a declarat Ana Şuteu, reprezentantul Departamentului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei.
Astfel, în timp ce ajutorul social lunar ajunge la 100 de lei, câştigul minim obţinut din cerşit se ridică la 2.000 de lei. Serviciul Poliţiei Comunitare are mult de muncă în încercările nereuşite de a risipi cerşetorii de pe străzile urbei.
Nici amenzile nu-i sperie
„În fiecare săptămână dăm amenzi, îi trimitem în localităţile de domiciliu sau îi punem la muncă în folosul comunităţii. Nu avem prea mult succes pentru că sunt bine organizaţi şi nici măcar amenzile noastre nu-i sperie. Se prefac că sunt bolnavi, se bandajează din cap până-n picioare”, a povestit Mihai Agafiţei, şeful Poliţiei Comunitare.
În ultima săptămână, poliţiştii comunitari au legitimat peste 250 de persoane care apelau la mila pietrenilor