Obstacole. Aprobarea dificila a creditelor, dar si proprietarii care tin la pret cresc durata tranzactiilor.
Criza financiara a prelungit perioada de vanzare a unei locuinte. Proprietarii lasa greu din pret, iar cumparatorii depind de obtinerea creditelor.
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca, din datele pe care le detine, durata medie de vanzare a unui apartament in Bucuresti situat intr-un cartier periferic este cuprinsa intre o luna si doua luni. In prezent, multe achizitii se fac prin credit ipotecar, si atat vanzatorul, cat si cumparatorul sunt conditionati de aprobarea dosarului de catre banca. "Se vinde putin si greu. Proprietarii nu mai vor sa lase din pret prea mult, in timp ce cumparatorii fac tot posibilul sa obtina o reducere, lucru care, de multe ori, duce la o blocare a negocierii", adauga specialistul. El mai spune ca, deseori, per-soanele interesate de achizitionarea unei locuinte suna la agentie, dupa ce au vazut un anunt interesant, iar prima intrebare adresata agentului suna cam asa: "Pretul afisat este cel final sau se poate negocia?". "Intrebarea aceasta, in urma cu doi-trei ani, era adresata spre finalul discutiei, oamenii find interesati, la acea vreme, mai ales de starea locuintei si istoricul ei", precizeaza consultantul.
Mai mult de 10% nu se scade din pret
Procesul de negociere este unul "al nervilor si al personalitatilor", crede Maria Avramescu, manager al agentiei Ideal Casa. Ea este de parere ca "proprietarii de locuinte nu mai sunt dispusi sa lase prea mult din pret, un maximum de discount fiind undeva la 10% din pretul afisat". Expertul mai spune ca exista proprietari care, din cauza "incrancenarii" cu care tin la pret, raman cu locuintele nevandute sau reusesc sa identifice un client abia dupa luni intregi. "Cumva sunt de inteles si aceste persoane, deoarece