Legumele şi fructele nespălate ne pot contamina cu giardia, limbrici sau cu oxiuri.În organismul omului se pot adăposti 73 de tipuri de paraziţi. Cei mai expuşi contaminării sunt copiii care trăiesc în grădiniţe, creşe, şcoli sau îşi petrec vacanţele în tabere şcolare. Infectarea cu paraziţi intestinali, atât la adulţi, cât şi la copii, se face pe cale digestivă, prin consumul de apă şi de alimente contaminate, dar şi prin intermediul mâinilor murdare. Paraziţii intestinali se adaptează destul de repede mediului şi devin rezistenţi la majoritatea tratamentelor medicamentoase.
De cele mai multe ori, când paraziţii ajung în stomacul persoanei infestate, îi creează acesteia numeroase neplăceri: diaree care persistă între şapte şi zece zile, dureri abdominale, balonare, greţuri şi vărsături. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în astfel de situaţii o serie de remedii din farmacia naturii cu beneficii rapide şi fără efecte secundare.
Usturoiul şi seminţele de dovleac distrug oxiurii
Sucul de usturoi şi-a căpătat renumele de leac sigur contra oxiurilor. Dimineaţa, pe stomacul gol, se bea un amestec preparat din 20 ml de suc de usturoi şi 200 ml de lapte (care protejează mucoasa stomacului de efectele arsenicului conţinut de usturoi). Băutura se consumă călduţă, cu o oră înainte de micul dejun.
Seminţele de dovleac au, de asemenea, un efect benefic în distrugerea viermilor intestinali. La prepararea unui doze pentru adulţi sunt necesare 300 g de seminţe decojite şi pisate, două linguriţe de miere şi 50 ml de apă plată. Pasta obţinută se administrează bolnavului, fracţionat, timp de o oră, înaintea micului dejun.
Pentru copii, doza de seminţe variază în funcţie de vârstă: pentru cei cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani este recomandată o cantitate de 1