Trienala de artă de la Echigo-Tsumari, din ţinutul Niigata, este deschisă până la 13 septembrie.Ajunsă la a patra ediţie, cea mai mare manifestare de artă în aer liber din lume găzduieşte în acest an peste 370 de lucrări realizate de artişti din 38 de ţări. Proiectul iniţiat de Soichiro Fukutake a vizat, încă de la început, revigorarea unei zone cu ajutorul evenimentelor artistice. Fenomenul l-am întâlnit, ceva mai recent, şi la New Orleans, unde autorităţile au înfiinţat un Târg internaţional de artă pentru a contribui la renaşterea zonei după distrugerile produse de uraganul Katrina.
Regiunea Niigata, în inima căreaia este organizată Trienala, este cunoscută pentru cantităţile mari de zăpadă căzute în timpul iernii (stratul de nea atinge până la trei metri), şi pentru cutremurele frecvente şi violente. Treptat şi-a pierdut o bună parte a populaţiei, fiind ameninţată cu depopularea completă.
Pânze de păianjen, baloane, oglinzi
Artişti din Japonia, dar şi din Franţa, Elveţia, Canada, Indonezia, SUA, Germania, Austria, Israel, Olanda, Croaţia, Polonia sau Finlanda au venit încă de la prima ediţie. Sculpturile, picturile sau instalaţiile lor sunt răspândite în văile şi pe munţii din zonă, pe o suprafaţă de 300 de kilometri pătraţi.
Casele părăsite, şcolile în care nu se mai ţin cursuri din cauza lipsei elevilor, multe dintre ele într-o stare de conservare deplorabilă, au devenit subiect al creaţiilor numeroşilor artişti. Interioarele lor sunt locul unor instalaţii ce urmează a fi permanente. Alţi participanţi s-au hotărât să reînvie tehnici tradiţionale aproape uitate în domeniile ceramicii şi mătăsii, de exemplu.
Artistul american James Turell a transformat o casă într-un fel de cutie luminoasă, amenajând un acoperiş culisant, care permite celui dinăuntru să urmărească culorile schimbătoare ale