Trei angajaţi, două femei şi un bărbat sunt urmăriţi penal de organele de anchetă fiind învinuiţi de favorizarea infractorului în urma dispariţiei unor probe imediat după explozia de la mina Petrila din noiembrie 2008. Sursa: Mediafax
Potrivit anchetatorilor, cei trei au refuzat şi testul poligraf, iar fapta lor este la fel de gravă ca şi a autorilor morali ai tragediei.
„Cele trei persoane sunt urmărite penal pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului. Au refuzat testul poligraf pe parcursul cercetărilor, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi în Instanţă riscă aceeaşi pedeapsă ca şi autorul faptei”, declară Ovidiu Zaharie, comandantul Poliţiei Petrila.
Dispozitiv care măsoară concentraţiile de gaz
Cei trei angajaţi de la lămpăria minei Petrila au intrat în atenţia organelor de anchetă după ce un aparat multigaz şi alte detectoare de metan au dispărut chiar în ziua exploziei, din locul în care s-a produs deflagraţia. Aparatul a fost scos din mină şi dus la lămpărie, iar procurorii au sesizat dispariţia aparatului în momentul în care au vizionat înregistrarea unei camere de supraveghere amplasată în rampa puţului, care l-a surprins pe inginerul şef Sorin Holingher cu respectivul aparat în mână.
Aparatul multigaz este un dispozitiv care măsoară simultan concentraţiile mai multor gaze din subteran şi potrivit specialiştilor este extrem de important deoarece are o memorie internă care stochează aceste date pe un interval de 30 de zile. Datele respective ulterior pot fi descărcate în calculator şi astfel cei care se ocupă de anchetă pot observa cum au evoluat gazele din subteran.
Pe de altă parte, procurorii au finalizat ancheta în cazul exploziei de la mina Petrila, iar după vacanţa de vară a magistraţilor dosarul va intra pe rol la Judecătoria Petroşani. În acest dosar fostul director