Tinerii timişoreni şi-au făcut un obicei ca, în fiecare an, să plece peste mări şi ţări pentru a munci pe timpul verii. Imediat ce dădea căldura, tinerii îşi luau geamantanul şi se urcau în avioane cu destinaţii diferite, pe malul mării. Cu toţii voiau acelaşi lucru: o slujbă sezonieră, unde să poată câştiga mai mulţi bani de buzunar. Anul acesta, lucrurile au stat altfel pentru prima dată în ultimii 10 ani.
Criza financiară a dat peste cap planurile multor timişoreni care au pornit să-şi găsească un loc de muncă în altă ţară. Locurile de muncă de acolo sunt mai puţine şi câştigurile sunt mult mai mici, pentru că turiştii nu mai sunt la fel de darnici.
Oferte limitate şi bani mai puţini
Plajele Greciei erau destinaţia preferată de tineri, pentru că nu sunt foarte departe de casă, munca era, mai mereu, la malul apei şi banii se făceau uşor. „Am avut colege care au fost în Grecia în anii trecuţi şi ne-au spus că au reuşit să-şi adune bani şi că şi-au găsit uşor de lucru ca ospătare”, a spus Nicoleta Pavel, timişoreancă.
Anul acesta, în schimb, ofertele de muncă au fost limitate şi banii se câştigau mai greu. „Când am ajuns acolo, am văzut că nu erau chiar aşa multe job-uri şi majoritatea erau ca vânzătoare. În plus, erau şi mai prost plătite ca în alţi ani”, a povestit Nicoleta.
După o zi de muncă la o terasă în Paralia, un ospătar câştiga chiar şi 35 de euro. „Anul acesta nu ajungeai la 25 de euro pentru că, deşi erau turişti, nu mai cheltuiau atât de mult”, a continuat Nicoleta. Nici cei care au rămas în oraş nu au avut mai mare noroc. Tinerii care şi-au dorit un job de sezon, dar nu au vrut să plece din oraş, au avut concurenţă.
„Acum tinerii, în comparaţie cu anul trecut, se bat pe posturi cu oamenii disponibilizaţi”, a spus Gabriela Crainic, reprezentată a unei agenţii de recruta