Codul educaţiei, care urmează să fie supus, timp de o lună, dezbaterii publice odată ce va fi publicat, azi, pe site-ul Ministerului Educaţiei (www.edu.ro), vine cu schimbări majore pentru învăţământul românesc. în proiectul de lege al Ecaterinei Andronescu. Sursa: Agerpress
Sindicaliştii şi reprezentanţii ministerului consideră că acest proiect, dacă va fi adoptat, ar putea fi aplicat din anul şcolar 2011-2012. Cu condiţia, fireşte, ca şi finanţarea pentru educaţie să fie pe măsură. 13 ani de învăţământ obligatoriu , teste după modelul internaţional la clasa a IV-a şi a VIII-a, Bacalaureatul în două etape. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute.
Dar, în contextul crizei economice, a intenţiei executivului de a disponibiliza 20.000 de dascăli şi de a comasa şcoli pentru a reduce cheltuielile, reforma în educaţie pare un balon de săpun.
Asta şi pentru că prevede, între altele, şi dotarea tuturor unităţilor de învăţământ cu calculatoare. „Am tot ţipat, dacă nu se alocă 7% din PIB pentr u învăţământ, Codul riscă să devină doar o carte de bibliotecă. Dacă se doreşte salvarea învăţământului, nu se poate fără bani”, este de părere Liviu Pop, se cretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Aşadar, iată care ar putea fi schimbările prevăzute de Cod.
PREŞCOLAR. Chiar dacă obligativitatea grupei pregătitoare de la grădiniţă era unul dintre punctele discutate încă din timpul ministrului Cristian Adomniţei, adică din 2007, nicio lege nu prevedea acest lucru. Totuşi, inspectoratele şcolare le recomandau părinţilor să-şi dea copiii la grădiniţă măcar cu un an înainte de clasa I.
Dorinţa lui Adomniţei, reiterată de Andronescu şi inclusă în Cod, e îngreunată însă de locurile deja puţine din grădiniţe. Numai în Capitală, în acest an vor rămâne pe dinafară aproape 7.000 d