Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, condamnat în lipsă în România la şase ani de detenţie, a fost iar reţinut în vederea extrădării din Austria.
Pe numele său au fost emise trei mandate de executare a pedepsei pentru insultă, furt şi pentru agresarea unui poliţist aflat în exerciţiul funcţiunii. Ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat, pentru Mediafax, că în cursul dimineţii de miercuri, autorităţile austriece au înştiinţat ambasada că Severin Tcaciuc a fost reţinut în vederea extrădării.
Tcaciuc se află în prezent în custodia autorităţilor austriece.
Oficialul român a spus că în cazul Tcaciuc, fiind urmărit de Interpol, toate procedurile tehnice vor fi efectuate prin intermediul Biroului Interopol din România.
Potrivit sursei citate, în săptămânile precedente, Severin Tcaciuc s-a interesat la Consulatul românesc de la Viena, în legătură cu modul de obţinere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetăţean român.
Omul de afaceri Severin Tcaciuc a părăsit România în 28 februarie 2003, prin Vama Borş, cu aproximativ trei ore înainte ca poliţiştii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieşirii din ţară. După scandalul provocat de plecarea lui Tcaciuc din ţară, şefii Poliţiei sucevene au fost sancţionaţi.
Suceveanul Tcaciuc a fost cercetat în mai multe dosare pentru mai multe infracţiuni economico-financiare. El a fost arestat la sfîrşitul lui mai 2001 şi eliberat din arest la începutul lunii decembrie a aceluiaşi an.
De la prima arestare, Tcaciuc a fost pus în liberate de mai multe ori de instanţele sucevene, însă de fiecare dată Parchetul Curţii de Apel Suceava emitea un nou mandat de arestare pe numele lui, în dosare privind comiterea altor infracţiuni.
Comisarii Gărzii Financiare Suceava au constatat că firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc