In 2008, majoritatea reclamatiilor abordate de Centrele Europene ale Consumatorilor (ECC) s-au referit la: transport (33%), servicii de agrement (25%), hoteluri si restaurante (13%). In sectorul transporturilor, 80% din probleme se axau pe transportul aerian (intarzieri, anulari, probleme cu bagajele).
Domnul S., consumator roman, a rezervat de la o companie italiana un bilet pentru un zbor Bruxelles-Bucuresti. Dupa mai multe modificari ale datei de zbor, acesta a fost in cele din urma anulat. ECC Romania a transmis cazul catre ECC Italia, care a contactat operatorul de zbor. Compania a acceptat sa-i ramburseze consumatorului suma platita pentru zborul anulat si sa-i plateasca acestuia compensatia stabilita in lege. Retelele Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) se ocupa de peste 62.000 de legaturi cu consumatorii europeni care apeleaza la acestea pentru sfaturi sau ajutor in problemele ce afecteaza cumparaturile transfrontaliere, atat in persoana, cat si online. Comisia Europeana a publicat Raportul anual al ECC-Net pentru anul 2008, ce arata o crestere cu 22% a numarului de consumatori care apeleaza direct la ECC pentru ajutor.
Doamna G., consumatoare romana, a achizitionat de la un comerciant ungar un aparat de facut paine. Incercand produsul acasa, a observat ca acesta nu functioneaza la parametrii normali. Dupa mai multe incercari esuate de solutionare a problemei cu reprezentantul producatorului, s-a adresat ECC Romania. Cazul a fost trimis catre ECC Ungaria, care a contactat vanzatorul. In cele din urma, vanzatorul a facut o propunere acceptata de consumatoare. Astfel, consumatoarea a returnat produsul, primind in schimb un bon valoric avand aceeasi valoare cu a aparatului de facut paine, utilizabil in cadrul magazinului vanzatorului ungar.
Raportul a mai scos in evidenta faptul ca mai mult de jumatate din prob