Tot mai multi romani decid sa se mute de la oras la sat din cauza „aglomeratiei, prafului si a zgomotului", dar si pentru viata mai ieftina de la tara, in conditiile in care tendinta la nivel mondial este de urbanizare, cele mai avansate fiind statele nordice din UE, cu un procent de urbanizare de peste 70-80%.
Aproximativ 2% dintre persoanele din mediul urban, echivalentul a 200.000 de persoane, s-au mutat in ultimul an la tara, procent similar cu cel al orasenilor care intentioneaza sa se stabileasca intr-o zona rurala in urmatorul an, potrivit unui studiu al companiei GfK Romania, specializata in cercetare de piata.
Terenul mai ieftin, cheltuielile mai mici de intretinere si linistea de la tara sunt principalele motive care ii determina pe romani sa se mute din aglomeratiile urbane in zone rurale. In Romania, procentul de urbanizare este de circa 55%, circa 11,9 locuitori locuind in orase si municipii.
„Mutarea intr-o zona rurala este o varianta luata in considerare de 2% dintre persoanele de peste 15 ani din mediul urban, acestea declarand ca in urmatorul an intentioneaza sa se stabileasca la tara. Un procent asemanator este reprezentat de cei care si-au schimbat deja domiciliul in ultimele 12 luni, mutandu-se de la oras la sat", se arata in studiul GfK.
Statisticile oficiale din ultimii ani arata ca Romania a inregistrat o anomalie a cursului de migratie, dominanta fiind mutarea de la oras la sat, in conditiile in care Romania se caracterizeaza deja printr-un grad redus de urbanizare in comparatie cu statele din Europa.
„Nu mai suportam zgomotul vecinilor"
„Locuiesc de peste un an de zile la Snagov si nu m-as intoarce inapoi in Bucuresti. Aglomeratia, praful si zgomotul din Bucuresti m-au determinat sa ma mut la tara. Si nu doar zgomotul din oras, ci si zgomotul produs de vecini, pentru ca locuiam in cartierul Tei, m-au convins