Pentru că niciun mijloc de transport nu poate ajunge în zonă, barca e singura soluţie Saramura care iese din Câmpul I de sonde a inundat drumul care lega zona de restul oraşului şi s-a infiltrat şi în pânza freatică a fântânii din care se alimentau locuitorii. „Şapte familii suntem izolate. Nu a venit nimeni de la primărie să vadă că nu avem cale de acces. Dacă îi vine rău cuiva, crapă aici, că salvarea nu are cum să ajungă. Ştiau că se inundă drumul, dar nu au luat măsuri să ne facă şi nouă unul“, spune Filofteia Ene. Ca să ajungă în oraş, oamenii trebuie să treacă printr-o pădure şi pe terenurile localnicilor din zonă. „Ieri m-am apucat cu vecina să ne facem o potecă, pe terenul unui vecin, ca să ajungem şi noi în oraş. Aveam nevoie de pâine, zahăr, ulei. Am muncit toată ziua, ca pe seară să auzim că primarul se lăuda la un post de radio că ne-a făcut el trecătoare. El nici măcar nu a venit în zonă“, povesteşte supărată Filofteia Ene.
Cu bicicleta la spinare ca să ajungă la lucru
Pentru că în fântână s-a infiltrat saramura, oamenii nu au nici apă în zonă. „Marţi ne-au adus o tonă de apă într-o cisternă de la primărie. Apa nu a fost bună de băut pentru că nu au dezinfectat cisterna. Suntem nevoiţi să mergem la o fântână care se află cam la un kilometru şi să cărăm de acolo cu butoaiele. Marţi ne-am luptat două femei cu butoaiele de 60 de litri pe poteci“, precizează Filofteia Ene, căreia i s-a spus că va fi mutată cu barca atunci când se va inunda zona.
„Nu au cum să ajungă cu altceva în zonă. Bunurile noastre vor rămâne în case“, declară Filofteia Ene. Ca să ajungă la lucru, Petre Ţarfulea pleacă de acasă cu bicicleta în spinare prin pădure până ajunge la barajul lacului nou. „Lucrez la Căzăneşti. Până să vină saramura, făceam naveta cu scuterul. Acum merg cu bicicleta, că o pot duce în spinare“, spune Petre. Oamenii pot fi leg