Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost sesizat în cazul proiectului Direcţiei Silvice Deva finanţat cu fonduri europene „corectarea torenţilor din bazinul hidrografic Jiul de Este-obiectivul 1”. Sursa: Marius Mitrache Sesizarea a fost făcută după ce firma căreia i s-a încredinţat licitaţia a provocat un dezastru ecologic în zona Voevodu din munţii Şureanu, defrişând mai bine de 10.000 de metri pătraţi de pădure virgină. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este instituţia care se ocupă de protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, luptă împotriva fraudei, a corupţiei şi a oricărei alte nereguli, inclusiv abaterile în cadrul instituţiilor europene.
Purtătorul de cuvânt al OLAF, Jorg Wojahn, a confirmat faptul că a primit sesizarea privind suspiciunea de fraudă, instituţia urmând a face o verificare în acest sens. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România a raportat în 2008 un număr record de 246 de cazuri de nereguli şi suspiciuni de fraudă cu fonduri de preaderare, Comisia Europeana având de recuperat peste 25 de milioane de euro.
Defrişări ilegale Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică Deva, a intrat în atenţia OLAF după ce a reuşit să acceseze fonduri europene în valoare totală de 6.108.928 lei pe un proiect care prevede executarea unor lucrări de corectare a torenţilor din bazinul hidrografic Jiul de Est.
În cadrul acestui proiect unul dintre obiective a fost realizarea unor baraje de redirecţionare a torenţilor. Zona aleasă de cei de la Direcţia Silvică pentru redirijarea torenţilor a fost o pădure virgină din Voevodu, deşi pădurarii din zonă susţin că nu se justifică cheltuirea banilor europeni acolo deoarece nu sunt torente în acel loc.
Cu toate acestea, în zona respectivă au fost tăiaţi arbori pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi