În comuna suceveană Ciocăneşti începe, la 14 august, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, iar autorităţile locale se aşteaptă la un număr foarte mare de turişti. Sursa: Sergiu Rusu
Potrivit primarului Gheorghe Tomoiagă, din programul festivalului nu vor lipsi concursurile de pescuit sau cele de preparare a celui mai mare borş de păstrăv şi a celei mai mari mămăligi.
Turiştii vor putea asista şi la prepararea cobzelor din cetină de brad, în care se ţin păstrăvii afumaţi.
Pe lângă spectacolele folclorice, parade a portului popular, rejucarea unor momente istorice (cum ar fi de exemplu descălecarea lui Bogdan Vodă în Moldova), reînvierea unor tradiţii uitate – plutaşii pe Bistriţa -, organizatorii au pus la cale şi un concurs gastronomic.
Feluri de mâncare numai din peşte
Rulada de păstrăv cu maioneză, sarmale cu peşte, steluţe cu cremă de peşte, păstrăv afumat cu cimbru, colac cu păstrăv, peşte umplut cu hribi, păstrăv la gratar în folie de aluminiu cu sos de usturoi, crochete din peşte, zacuscă de peşte şi multe alte produse gastronomice vor fi pregătite special pentru turişti.
La intrarea în Ciocăneşti, turiştii vor fi întâmpinaţi cu pâine şi sare, iar feciorii satului vor străbate localitatea călare, purtând costume tradiţionale autentice.
Lista concursurilor va fi completată şi cu câte o întrecere pentru cea mai frumoasă grădină cu flori, cea mai frumoasă gospodărie, cât şi un concurs de snoave şi glume pescăreşti.