În ultimele două săptămâni, şase oameni au murit şi alţi trei sunt grav raniţi, în urma unor accidente produse în Făgăraş, Ilfov, Galaţi, Târgovişte, Bucureşti şi Codlea. Statistica Inspectoratului Teritorial de Muncă arată că, în România, îşi pierd viaţa în accidente de muncă peste 450 de angajaţi anual. Sursa: Mediafax Cele mai multe accidente mortale se produc în construcţi. Cel mai recent accident de muncă a avut loc chiar astăzi, la Făgăraş, pe un şantier ANL, unde un om a murit, iar altul se zbate între viaţă şi moarte după ce o cifă cu ciment a agăţat schela pe care se aflau cei doi. Muncitorii lucrau la etajul trei al blocului.
Tragedii traduse în cifre
În spatele datelor seci ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) se ascund drame umane, vieţi la limită, destine ale căror traiectorii se schimbă brusc. În 2006, 422 de oameni au murit în timpul serviciului şi 474 în 2007, iar anul trecut 419. De la începutul anului, s-au înregistrat 25 de decese în accidente de muncă. „Acest numărul mic este consecinţa faptului că în perioada ianuarie-aprilie activitatea în construcţii este redusă. În plus, în ansamblu, activitatea pe şantierele din construcţii a fost mult diminuată în acest an, ceea face ca şi numărul de accidente să fie mai mic”, a explicat un oficial din ITM.
De ce mor oamenii la serviciu?
Datele ITM arată că principalele cauze care duc la accidente de muncă revin angajatorului. ITM a constatat, în urma inspecţiilor şi controalelor care au urmat accidentelor de muncă, că printre primele trei cauze se află deficienţele de natură organizatorică, respectiv lipsa activităţii de prevenire şi protecţie, incapacitatea (sau dezinteresul) angajatorului pentru a evualua riscurile pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor. La acesta se adaugă lipsa de instruire cu privire la siguranţa şi sănătatea în muncă a angajaţilor, dar şi n