Bancile au reusit sa isi majoreze castigurile nete din diferenta intre dobanzile incasate la credite si cele platite la depozite, chiar in conditiile in care prima jumatate a anului a adus o adevarata lupta pentru atragerea de fonduri de la clienti. Cum au reusit? Au scumpit si mai mult creditele deja acordate.
Din datele publicate pana acum, BCR, BRD si Banca Transilvania - trei dintre jucatorii de top - au anuntat venituri nete din dobanzi pentru primul semestru in crestere (pentru fluxuri exprimate in lei). Doar Raiffeisen a inregistrat o contractie usoara a veniturilor.
"Veniturile nete au crescut pentru ca spread-ul (diferentialul dintre dobanzile la credite si cele la depozite, n. red.) a crescut foarte mult. Diferenta a ajuns la 7-8 puncte procentuale", comenteaza Dragos Cabat, presedintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania. Reprezentantii celor patru banci nu au facut ieri comentarii pe aceasta tema.
Marjele de dobanda au crescut
Datele BNR, care se opresc insa la luna mai, reflecta o crestere a diferentialului de dobanda, atat pentru populatie, cat si pentru companii.
In cazul creditelor si depozitelor in lei acordate populatiei, diferentialul a urcat in mai la un varf al ultimului an, iar la euro varful fusese atins in aprilie. Si pe zona companiilor bancile si-au majorat marjele de castig la lei, in ciuda cresterii dobanzilor platite la depozite pana la aproape 17%, in februarie. Doar la creditele in euro companiile au reusit sa negocieze dobanzi mai mici, astfel ca marja bancilor inregistreaza o scadere consistenta in mai fata de mai anul trecut.
"Bancile au reusit sa isi mentina profitabilitatea chiar daca nu au dat credite. Au stat pe clientii existenti si au acoperit toata cresterea dobanzilor cu resursele atrase de la clienti prin scumpirea creditelor", mai spune Cabat. El noteaza ca prin scumpirea