Continuăm călătoria liniştită printre mănăstirile şi frumuseţile judeţului Neamţ. Astăzi vă prezentăm zimbrii "R" de la rezervaţia "Dragoş Vodă", dăm o raită pe la Secu şi aflăm istoria unei icoane preferate a credincioşilor români. Sursa: Dan Sofronia
În imediata apropiere a Mănăstirii Neamţ, turiştii se pot delecta vizitând rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă“, înfiinţată în anul 1970.
Zimbrul, simbolul României
Primele trei exemplare de zimbri au fost aduse din Polonia şi au fost numite Rarău, Raluca şi Roxana. În1974, s-au născut primele două exemplare în cadrul rezervaţiei, un mascul şi o femelă, „botezate“ Roco şi Rosina.
CUM AJUNGI LA PIATRA NEAMŢ
CAZARE ÎN NEAMŢ
Acum sunt 28 de zimbri, cei mai mulţi dintre ei fiind crescuţi într-un parc de aclimatizare de 180 de hectare, deoarece un amplu proiect ce urmăreşte repunerea speciei în libertate nu a fost încă finalizat. Primul grup ar urma să fie eliberat în Munţii Neamţului în iarna 2010-2011.
Doar şase zimbri sunt crescuţi în scop turistic şi se află la dispoziţia vizitatorilor care trec pragul rezervaţiei. În 1810, ultimul zimbru care a trăit în libertate în munţii noştri era prins în munţi Gurghiului şi dus la Parcul Schönbrunn, din Viena. Exemplarul a murit douăzeci de ani mai târziu.
Pădurea zimbrilor polonezi
Secu, fortăreaţa ascunsă în Munţii Ştânişoarei
Plecând de la Mănăstirea Neamţ, turiştii se pot abate la Secu, zonă aflată în vecinătate, la circa 8 km, ascunsă în umbra pădurilor seculare care acoperă Munţii Stănişoarei. Mănăstirea a fost ridicată pe locul unui schit de călugări, pomenit în documentele din a doua jumătatea secolului al XVI-lea, sub numele de Zosin.
Mănăstirea Secu
Biserica aşezământuluia fost ctitori