RBS Bank Romania, care a fost pusa in vanzare de grupul britanic Royal Bank of Scotland, si-a redus usor in primul semestru expunerea pe corporatii, dar si pe zona clientilor individuali (consumer banking), plasand in schimb sume mai mari pe piata interbancara si in titluri de stat.
Expunerea totala la riscul de credit a grupului RBS pe Romania a crescut usor, la 1,82 miliarde de lire sterline (2,14 miliarde de euro) in iunie, de la 1,8 miliarde de lire (1,9 miliarde de euro) la sfarsitul lunii decembrie 2008, potrivit raportului financiar al grupului pe primul semestru. Expunerea nu a fost ajustata cu garantiile detinute sau alte operatiuni derulate pentru diminuarea riscului. "Cele mai riscante sunt statele din Europa de Est, pe fondul nivelului ridicat al datoriei sectorului privat si al lichiditatii scazute a guvernelor", noteaza RBS in raportul financiar.
Reprezentantii RBS de la Bucuresti nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
Cresterea expunerii din Romania a fost generata exclusiv in zona plasamentelor pe piata interbancara si in titluri de stat, care au urcat de la 305 la 478 milioane de lire (562 milioane de euro) in primul semestru.
In schimb, valoarea expunerilor pe zona de corporate a coborat de la 917 la 836 milioane de lire (983 milioane de euro). Si soldul creditelor acordate clientilor individuali a coborat de la 584 la 512 milioane de lire (602 milioane de euro). Banca a lansat o oferta pe zona de retail in 2004, mergand in special catre clientela cu venituri peste medie, cu credite imobiliare si carduri de credit.
Grupul mai este prezent, in regiune, pe pietele din Polonia, Cehia, Ungaria, Turcia, Rusia si Kazahstan. Cea mai mare filiala este cea din Rusia, cu un nivel al expunerii de 3,6 miliarde de lire, urmata de cea din Turcia, cu 3,1 miliarde de lire sterline.
RBS a inclus filiala locala pe o lista cu 16