Preşedintele SUA, Barack Obama, a acordat ieri Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie americană destinată populaţiei civile, unui număr de 16 personalităţi care au marcat lupta pentru drepturile omului.
Barack Obama a decorat personalităţi din domenii variate, de la actorul Sydney Poitier, primul american de culoare care a primit premiul Oscar, până la senatorul Ted Kennedy, care nu a putut să fie prezent la ceremonia de la Casa Albă deoarece este imobilizat de o tumoare pe creier.
Şeful de stat american i-a caracterizat pe câştigătorii Medaliei Libertăţii drept "agenţi ai schimbării", persoane care au contribuit în procesul de recunoaştere a drepturilor civile ale afroamericanilor, femeilor, americanilor de origine hispanică, homosexualilor, amerindienilor, bolnavilor, persoanelor cu dizabilităţi şi săracilor.
Alte personalităţi care au primit distincţia oferită de Barack Obama sunt dansatoarea Chita Rivera, un mare nume pe Broadway, dr. Janet Davison Rowley, care a descoperit elementele cauzatoare pentru leucemie li alte tipuri de cancer, dar şi Mary Robinson, prima femeie preşedinte al Irlandei. În cazul acesteia, câţiva membri ai Congresului şi reprezentanţi ai unor organizaţii evreieşti au protestat din cauză că Robinson ar fi permis unor organizaţii antisemite să boicoteze o conferinţă pe tema rasismului, organizată în 2001 de ONU.
Astrofizicianul Stephen Hawking a fost şi el distins cu Medalia Libertăţii, pentru meritele sale în dezvoltarea fizicii teoretice, deşi este tetraplegic. Alte două distincţii au fost acordate post-mortem politicianului Harvey Milk, care a militat pentru drepturile homosexualilor, şi fostului fotbalist Jack Kemp, care a candidat pentru postul de vicepreşedinte în 1996.
Cele 16 personalităţi care au primit Medalia Libertăţii au fost anunţate la sfârşitul lunii iulie.