Garda de Mediu face controale în această perioadă pentru verificarea lucrărilor de închidere a gropilor de gunoi neconforme din judeţ. Cele mai multe comune s-au conformat şi au închis gropile de gunoi, dar contra unor costuri care îi nemulţumesc pe primari. Închiderea gropilor de gunoi continuă să genereze discuţii interminabile şi nemulţumiri în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Potrivit normelor europene, gropile de gunoi din 71 de comune din judeţ trebuiau închise şi ecologizate până la 15 iulie 2009. Şeful Gărzii de Mediu, Comisarul Călin Crişan, spune că această măsură este îndeplinită în proporţie de 95 %, iar în prezent se desfăşoară controale în acest sens.
„La ultimul control de acum două săptămâni, cu excepţia a două comune, celelalte erau la finalul lucrărilor de închidere şi ecologizare a gropilor de gunoi menajer”, a arătat el. Acesta a precizat că cele două localităţi care nu s-au conformat sunt Repedea şi Poienile de Sub Munte. De altfel, şeful Gărzii de Mediu mai spune că cei doi primari au şi primit amenzi pentru nerealizarea acestei cerinţe.
„Aceşti doi primari au primit câte o amendă de 3.000 de lei tocmai pentru că nu au închis gropile de gunoi”, a mai precizat el. Crişan a mai precizat că unitatea pe care o conduce efectuează în această perioadă controale pe această temă, iar rezultatul va fi făcut public la sfârşitul săptămânii viitoare.
Cheltuieli în plus pentru primării
Chiar dacă cei mai mulţi dintre primarii din judeţ au ales să înceapă lucrările de închidere a gropilor de gunoi neconforme, aceştia se declară nemulţumiţi de faptul că mai trebuie să scoată sume e bani pentru transportul gunoiului, bani pe care, din păcate, nu-i au. Iar dacă vine vorba ca banii să fie adunaţi de la cetăţeni, lucrurile se complică şi mai mult. „Numai închiderea gropii ne-a costat 20.000 de