Din acest an şcolar, 33.200 de elevi mehedinţeni vor avea o surpriză în ceea ce priveşte programul de alimentaţie „Laptele şi cornul”, la acesta adăugându-se, din a doua lună, a primului semestru şcolar şi un măr. Producătorii din Mehedinţi speră să fie contactaţi de autorităţi pentru distribuţie, altfel rămân cu fructele în depozite.
Programul denumit “Fructe în şcoli” presupune adăugarea, din luna noiembrie a acestui an, a unui măr la celălelte două produse de alimentaţie oferite de către stat elevilor din ciclul de învăţământ primar şi gimnazial. Fructele vor fi distibuite, la fel ca şi laptele şi cornul, de către Consiliul Judeţean Mehedinţi şi vor face parte din producţia autohtonă. “Cred că ideea aceasta de a oferi fructe în şcoli este foarte bună, atât pentru copii, cât şi pentru producători. Eu am livezi de mere la Cerneţi şi, din asta, îmi câştig existenţa. Sper să fim şi noi contactaţi de către autorităţi pentru distribuţie, pentru că merele noastre sunt mult mai bune şi mai ieftine ca cele din import.
Merele româneşti se vând pe piaţă cu 1 leu kilogramul, pe când cele importate cu 2,5 lei. Cred că dacă elevii vor mânca din livezile noastre, vom fi şi noi mult mai motivaţi să continuăm cu această afacere”, susţine Ionela Mitrache, comerciant.
Un program necesar pentru elevii nevoiaşi
Programul, al cărui scop principal este acela de a ajuta copiii să înveţe ce înseamnă un mod de alimentaţie sănătos şi de a diminua procesul de obezitate la elevi, este văzut cu ochi buni de către părinţi. ”Mă bucur că elevii vor primi în acest an şcolar şi fructe pe lângă produsele lactate şi de panificaţie, pentru că vor avea şi un plus de vitamine, iar vitaminele sunt foarte necesare copiilor pentru a nu se îmbolnăvi. Este bine ştiut că mulţi şcolari nu preţuiesc ceea ce li se oferă şi aruncă mâncarea, dar sunt unii nevoiaşi, care chiar au mare nevoie