Investitiile s-au prabusit in iunie la aproape jumatate din nivelul de anul trecut, cu o scadere de 48%, in conditiile in care pe primele 5 luni scaderea a fost de 42%, iar remiterile din strainatate s-au redus in iunie cu 28%, in timp ce scaderea pe primele 5 luni a fost de 12%.
Luna iunie arata ca Romania are mari probleme de finantare externa, avand la dispozitie doar imprumuturile publice. In prima jumatate din acest an, investitiile straine directe in valoare de 2,9 miliarde de euro au finantat in totalitate deficitul de cont curent, care s-a ajustat puternic, potrivit datelor BNR. Spre comparatie, anul trecut, investitiile au fost de 9 miliarde de euro, in crestere cu 25% fata de 2007.
„Structura acestora (a investitiilor - n.r.) ramane favorabila, participatiile la capital si profitul reinvestit detinand peste jumatate din totalul investitiilor straine directe", apreciaza Eugen Sinca, analist BCR, Directia Cercetare de Piata si Macroeconomica.
Transferurile curente, care reprezinta in principal banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate si-au diminuat semnificativ fluxul, pana la 3,3 miliarde de euro in primul semestru, fata de 4 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Pentru intreg anul 2009 este estimata o valoarea a remiterilor de 7 miliarde de euro, dupa un varf de 7,7 miliarde de euro inregistrat in 2008.
In ceea ce priveste datoria externa totala, aceasta a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 75 de miliarde de euro, fata de soldul de 73 de miliarde de euro inregistrat in iunie 2008. In timp ce datoria externa pe termen mediu si lung a urcat in perioada iunie 2008-iunie 2009 cu 6 miliarde de euro, pana la un sold de 57 de miliarde de euro, ca urmare a imprumutului de la FMI, datoria pe termen scurt a scazut considerabil.
„Datoria externa pe termen scurt, un motiv serios de ingrijorar