Foarte mulţi dintre aceştia, cei din construcţii în special, au început să se întoarcă acasă, pe moment şansele de a se reangaja fiind reduse. Există şi cazuri fericite în care românii muncesc în continuare şi o duc bine. În domeniul construcţiilor, efectele crizei se resimt de ceva vreme, foarte mulţi dintre cei care lucrau în acest domeniu plănuind să revină sau sunt deja acasă. Costurile destul de ridicate din Italia îi fac pe români să îşi schimbe optica în legătură cu munca în străinătate. „Sunt foarte mulţi cei care vor să se întoarcă, în special cei care lucrează în construcţii, domeniul în care se simte cel mai mult criza. În Italia, dacă nu ai ce munci, mai bine pleci, este foarte greu să trăieşti, totul costă foarte mult”, a declarat Ionuţ, un român proaspăt întors din Italia.
Unii dintre dâmboviţenii plecaţi la muncă au renunţat pe moment la ideea de a munci în străinătate şi se orientează către satele din care provin, pe munca în propriile gospodării, şansele de a se angaja, în Târgovişte sau în judeţ, fiind reduse. „Am lucrat timp de trei ani la o firmă în Brescia, construiam blocuri, dar acum este linişte. Aproape totul este blocat, nu mai am ce face acolo, am tot căutat altceva dar este foarte greu. M-am întors acasă, nu ştiu ce o să lucrez, poate chiar să mă îngrijesc de gospodăria mea, de grădină, de animale, până s-or mai linişti lucrurile”, ne spune Costin, un localnic din Pietrari.
Lipsa banilor, principala cauză a plecării în străinătate
Românii au ales calea emigrării pentru că banii primiţi pe munca pe care o prestau în ţară erau foarte puţini, neexistând posibilitatea de a pune deoparte. „Munceam mai mult de opt ore pe zi şi sâmbăta, făceam şi naveta la Bucureşti, cu toate acestea nu ajungeau banii, de aceea am ales să plec. Patronii sunt cum sunt, nu plătesc, nici acolo nu te pupă patronii dar dacă