Ovidiu Cârstina este directorul Complexului Muzeal “Curtea Domnească”. Descris de toţi colegii şi prietenii săi drept un om pasionat de munca sa, Ovidiu este implicat în tot ceea ce înseamnă cultură şi istorie în judeţul Dâmboviţa. Pasiunea pentru istorie s-a dezvoltat, în cazul lui Ovidiu, încă din timpul şcolii. A decis, de unul singur, să urmeze facultatea de istorie arheologie de la Târgovişte iar de la primii paşi făcuţi în Univesitatea Valahia, viaţa i s-a schimbat.
Profesorii de la facultate i-au schimbat viaţa
Ovidiu Cârstina povesteşte despre anii facultăţii ca şi când ar fi fost ieri. Îşi aminteşte foarte bine toate deplasările făcute pentru a studia siturile arheologice de prin ţară, dar, cel mai bine îşi aduce aminte de profesorul Marin Cârciumaru, unul dintre cei care au făcut şi fac în continuare şcoala de arheologie din Târgovişte. “Profesorul Cârciumaru mi-a insuflat şi mai multă dragoste pentru arheologie şi, datorită domniei sale, am avut şi mai multă încredere pentru a apuca pe acest drum”, spune Ovidiu.
Încă din 1993, când a început să facă practică pe un şantier arheologic din Prahova, arheologia a devenit pentru Ovidiu Cârstina o meserie. “Din pasiune, arheologia a devenit o meserie, iar atunci când acestea se îmbină, rezultatul nu are cum să iasă mai jos decât foarte bun”, declară directorul Complexului Muzeal din Târgovişte.
În muzeu s-a angajat în 1997, imediat cum a terminat facultatea. Iniţial a fost repartizat la Curtea Domnească din Târgovişte unde, aproximativ doi ani, şi-a făcut ucenicia. “Am făcut doi ani de zile munca de ghidaj. Am fost ghid pentru grupurile de vizitatori de la Curtea Domnească şi m-am familiarizat cu munca într-o asemenea instituţie”, spune Ovidiu.
Şef peste colecţia de arheologie
A urmat apoi Muzeul de Istorie din Târgovişte. A