Fidel Castro nu mai e la putere, în mod oficial, pe motiv de boală, dar unii observatori consideră că nimic nu se face în Cuba fără aprobarea sa. Se poate vorbi într-adevăr de un fenomen Fidel Castro, un fenomen de longevitate politică, de imagine şi de influenţă.
Fidel Castro nu mai e la putere, în mod oficial, pe motiv de boală, dar unii observatori consideră că nimic nu se face în Cuba fără aprobarea sa.
Se poate vorbi într-adevăr de un fenomen Fidel Castro, un fenomen de longevitate politică, de imagine şi de influenţă.
Deşi, în mod oficial, Cuba a fost condusă în ultimii trei ani de Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, experţii spun că fratele mai mic se consultă tot timpul cu fratele mai mare. De altfel, acesta din urmă pare neobosit, scrie fără încetare editoriale şi îşi dă cu părerea în privinţa tuturor dosarelor importante.
Motiv pentru care probabil Cuba rămâne total anchilozată într-o formă bizară de comunism : un comunism de muzeu am putea spune. Sute de mii de turişti se duc în Cuba printre altele şi pentru a contempla această enormă curiozitate istorică un regim în agonie care nu mai moare.
Recent, preşedintele american Barak Obama s-a declarat dispus să deschidă o nouă pagină în relaţiile cu statul cubanez, iar Uniunea Europeană şi-a reluat chiar cooperarea cu Havana sperând că acest lucru i-ar putea incita pe şefii supremi la mici paşi în direcţia liberalizării.
Fără rezultate notabile, însă, Fidel Castro rămâne de fapt un simbol atât de puternic al revoluţiei încât probabil că nimic nu se va întâmpla în Cuba înaintea dispariţiei sale fizice.
Să reţinem că în contextul acestei aniversări, în buna tradiţie a cultului personalităţii, la Havana a apărut o carte cu 1987 de aforisme aparţinând cui credeţi ? Lui Fidel Castro, marele "lider maximo".
Fidel Castro a renunţat la preşedinţia Cubei în 2008, după apro