Generalul în rezervă Dan Voinea, procuror militar pensionat, fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare, magistratul care a lucrat în dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a declarat că a identificat armele din care s-a tras în 80 la sută din morţii din decembrie 1989. Sursa: Mediafax Foto
"Am reuşit să stabilim clar din ce armă s-au tras gloanţele care au ucis cam 80 la sută din morţii Revoluţiei", a afirmat Voinea. Fostul magistrat a pierdut dreptul de a continua ancheta, dosarul fiind preluat de la anchetatorii civili. Voinea a precizat că nu a apucat să stabilească cine a ordonat respectivilor militari să tragă în manifestanţi, el apreciind că acesta este stadiul în care a lăsat dosarul.
"Urmează să se afle exact în fiecare caz cine anume a dat ordinul, pentru că nu soldaţii care au executat foc sunt vinovaţii, nu vrem să punem soldaţi pe cruce", a spus Voinea, care s-a ocupat de dosare din anul 1997 până în decembrie 2007. Generalul Voinea a făcut aceste declaraţii în cursul unei conferinţe de presă susţinută de liderul Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş. Protestul lui Mărieş, aflat în a zecea zi de grevă a foamei, este cauzat de nerespectarea unei hotărâri obţinute de organizaţia sa la CEDO, prin care magistraţii europeni obligau România să desecretizeze dosarul Revoluţiei.
Mărieş, a intrat, marţea trecută, în greva foamei, locul ales pentru protest fiind intrarea în Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, el cerându-i preşedintelui sprijin pentru desecretizarea tuturor dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei din 1990. Potrivit lui Voinea, aproximativ 40.000 de file din dosar au fost copiat şi trimise la CEDO, iar CEDO le-a trimis înapoi lui Mărieş şi asociaţiei sale. Cele 40.000 de file reprezintă doar 20 la sută din întregul volum al dosarului, în ordine cronologică.