Supranumită “locomotiva Europei”, Germania a depăşit cea mai severă recesiune de după cel de Al Doilea Război Mondial. De asemeni, Franţa a raportat o creştere economică de 0,3% cel de al doilea trimestru din 2009. Sursa: NorthFoto
După patru trimestre consecutive în care economia s-a contractat, în perioada aprilie-iunie 2009 Germania a consemnat un avans economic de 0,3%. Guvernul german estimează că în 2009 economia va scădea cu aproximativ 6%.
Evoluţia pozitivă a economiilor din Franţa şi Germania s-a datorat creşterii consumului public şi privat, a avansului consemnat în construcţii şi comerţ. Totodată, scăderea importurilor a fost mai mare decât cea a exporturilor, potrivit biroului european de statistică, Eurostat.
În schimb, olandezii au înregistrat în cel de al doilea trimestru din 2009 cel mare declin economic de după cel de-al doilea Război Mondial. Faţă de primul trimestru al anului în curs, PIB-ul Olandei s-a redus cu 0,9%, potrivit estimărilor preliminare realizate de institutul olandez de statistică, CBS, informează AFP. Comparativ cu semestrul întâi din 2008, economia Olandei s-a comprimat cu 5,1%.
Analiştii estimează că economia SUA se va redresa în trimestrul al treilea, chiar dacă în intervalul aprilie-iunie a înregistrat un regres de 3,9% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 0,3% faţă de primul trimestru al acestui an. Prin contracţia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scăzut pentru patru trimestre consecutive pentru prima dată de când guvernul a început adunarea datelor statistice, în 1947.
Economia australiană a crescut cu 0,4% în primele trei luni din 2009, după o comprimare de 0,5% în perioada octombrie-decembrie 2008. Ministrul australian de Finanţe a declarat că redresarea economică va fi un proces de durată şi că se aşteaptă ca rata şomajului să crească, informea