Mineralele şi lichidele, scoase din corp prin transpiraţie, le puteţi recupera prin dietă, mâncând legume din belşug sau ciorbe reci. Sursa: Foto: Hepta
Lăsaţi deoparte sosurile specifice sezonului rece şi orientaţi-vă către mâncărurile cu puţine calorii. Vara, organismul pierde lichide şi minerale, pe care nu este rău să le aduceţi înapoi prin alimentaţie. Aşa veţi scăpa şi de oboseală.
Mizaţi pe alimente precum pepenii, iar dintre legume alegeţi ardeii graşi sau castraveţii. Limonda cu ghimbir, ceaiurile fierbinţi, ciorbele reci de legume reprezintă alte alegeri inspirate.
Evitaţi dulciurile şi grăsimile
Nutriţioniştii spun că există alimente care ajută organismul să menţină o temperatură normală, de exemplu fructele de pădure, spanacul, ardeiul iute.
„Nu numai că aceste alimente înlocuiesc mineralele, care se pierd odată cu procesul de transpiraţie, dar conţin antioxidanţi care protejează organismul de soare”, spune medicul de familie Luigi Gratton. Alimentele grase, cu maioneză vă îngreunează digestia.
„Mâncarea cu mult ulei e contraindicată vara”, spune nutriţionistul Luiza Pârvu. Dintre mâncărurile gătite, medicul vă sugerează supa rece de roşii, supa rece de castravete şi carnea slabă la grătar.
Pepenele galben este unul dintre alimentele care ajută organismul să îşi menţină o temperatură normală chiar şi în zilele toride. Are de trei ori mai mult potasiu decât pepenele verde. În plus, conţine betacaroten, un puternic antioxidant. „Pepenele verde este, iarăşi, bogat în apă”, adaugă nutriţionistul. Fructele de pădure sunt şi ele răcoroase şi au compuşi similari cu aspirina, care reduc inflamaţiile şi ajută la regenerarea celulelor arse de soare.
Citricele sunt şi ele un excelent furnizor de apă, iar frunzele de spanac sunt hidratante şi o sursă bună de magn