Zeci de clujeni au luat aseară cu asalt Observatorul Astronomic, cu gândul de a vedea Perseidele, cea mai spectaculoasă mare de meteoriţi. Din cauza nebulozităţii şi a luminilor puternice, stelele căzătoare nu au putut fi admirate.
De cum s-a întunecat, curtea Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca a început să se umple de clujeni interesaţi să observe Perseidele, cel mai spectaculos fenomen meteoric. Mulţi au stat până după miezul nopţii pe platforma de observare, dar planurile le-au fost date peste cap. Norii au acoperit constelaţia Perseu, de unde provine ploaia de stele, iar când cerul s-a degajat, luminile oraşului au făcut aproape imposibilă vizionarea fenomenului.
„Am auzit de această ploaie de stele şi ne-am gândit să le facem o bucurie copiilor, să vadă şi ei fenomenul. Din păcate, faptul că sunt nori ne-a cam stricat planurile”, a spus Radu Giugura, venit la Observator alături de soţie şi cei trei copii. În lipsa ploii de stele, cei mici s-au delectat cu observarea, prin telescop, a celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter, la fel cum au făcut şi majoritatea celor care au călcat pragul Observatorului.
Mulţi dintre ei s-au încăpăţânat să rămână în zonă până spre miezul nopţii, iar răbdarea le-a fost răsplătită.
În ciuda condiţiilor nefavorabile, după ora 23.30 s-au putut observa, răzleţ, stele căzătoare. „Măcar nu am venit degeaba”, a căutat să se consoleze o tânără venită alături de prietenul ei.
La rândul lor, ceilalţi clujeni veniţi să observe Perseidele au plecat, după câteva ore petrecute pe platformă, mulţumiţi că au reuşit să vadă cel puţin o stea căzătoare, chiar şi numai pentru câteva fracţiuni de secundă.
Cad cu 200.000 km/h
Fenomenul meteoric cunoscut sub numele de Perseide este cel mai spectaculos şi poate fi observat anual, în luna august, frecven