Valoarea tranzactiilor imobiliare din primele sase luni ale anului s-a ridicat la aproximativ 2,5 miliarde de euro, marea majoritate fiind incheiate din fondurile proprii ale cumparatorilor, tinand cont de datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici si BNR.
Valoarea impozitului incasat din tranzactii imobiliare in primele sase luni s-a ridicat la 51 mil. euro (214 mil. lei), astfel ca luand in calcul o taxare medie de 2% per tranzactie, valoarea totala a contractelor de vanzare-cumparare se ridica la circa 2,5 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, in aceeasi perioada soldul creditelor ipotecare a crescut cu doar 60 de milioane de euro (de la 5,27 mld. euro la 5,33 mld. euro), iar rambursarile de principal in aceasta perioada sunt estimate la aproximativ 130 de milioane de euro, luand in calcul o durata medie de creditare de 20 de ani. "Numarul tranzactiilor incheiate cu credite ipotecare in prima jumatate a anului a scazut dramatic. Aveam in apropiere doua office-uri ale ING, cu care colaboram destul de mult inainte, dar in acest an nu au mai dat niciun credit ipotecar si, din cate stiu, nu s-au dus la alt notar", a declarat notarul Cristian Mihail.
In prima jumatate a anului mai multi dezvoltatori imobiliari au preluat si rolul de finantatori, ca urmare a blocajului de pe partea de finantari bancare.
"Noi am vandut aproximativ 200 de apartamente in ansamblul rezidential Confort City prin rate la dezvoltator, pe o perioada de maxim zece ani, cu un avans de cel putin 30%. Nu percepem dobanzi, dar pretul este altul decat pentru cumparatorii care vin cu toti banii; apartamentele in rate le vindem la un pret de circa 1.000 de euro/metrul patrat. Nu este neaparat avantajos acest sistem si ne-am dori o situatie de normalitate, in care bancile isi joaca rolul de finantator", a declarat omul de afaceri Ionut Negoita, unul dintre dezvoltatorii proiectul