Cea mai faimoasă peşteră din Clisura Dunării atrage de la un an la altul tot mai puţini vizitatori. Autorităţile nu sunt interesate să exploateze un obiectiv turistic pe care multe ţări şi l-ar dori. Numele peşterii s-a născut din legenda lui Iovan Iorgovan. În judeţul Caraş-Severin, la doar trei kilometri mai jos de localitatea Coronini, pe drumul care leagă Moldova Nouă de Orşova, se găseşte Peştera Gaura cu Muscă.
În ciuda frumuseţii locului şi a ruinelor unei fortificaţii construite în jurul anilor 1800, acest obiectiv turistic este ignorat. În primul rând, de autorităţi, care nu se implică în promovarea obiectivului turistic, şi în al doilea rând, de turişti, care trec chiar pe sub gura peşterii fără a şti însă de existenţa ei.
Ecologiştii taxează neimplicarea primăriei
Directorul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Cornel Sturza, spune că un astfel de obiectiv nu are voie să fie tratat cu atâta indiferenţă. „Peştera are o poveste interesantă, iar prin acea gaură se pot vedea pe malul celălalt al Dunării ruinele cetăţii lui Ladislau.
Gaura cu Muscă a luat naştere ca urmare a infiltrării apei în roca de tip calcaros. Este păcat că acest monument nu este pus în valoare. Dacă ar avea alţii asemenea frumuseţi, cred că le-ar exploata la maximum”, spune Sturza. Cristina Luchian, voluntar ecologist, acuză, la rândul ei, faptul că nu există nici măcar o tăbliţă care să semnaleze prezenţa peşterii.
„La prima vedere este o simplă peşteră, însă zona unde e situată, chiar lângă drumul ce străbate defileul Dunării, şi legenda acesteia îţi trezesc imediat interesul. Este o peşteră ce merită mai multă atenţie din partea autorităţilor. Amenajarea unei poteci până la gura acesteia nu presupune mari cheltuieli. E vorba doar de puţin interes, de nimic altceva”, spune tânăra.
„Vom r