Chinteniul ocupă locul 12 între comunele din ţară şi primul din judeţ ca dezvoltare, într-un studiu sociologic realizat la Bucureşti. Sătenii sunt mândri de comuna lor, dar aşteaptă încă introducerea utilităţilor în întreaga comună.
Localnicii din Chinteni, cea mai dezvoltată comună din judeţ, potrivit unui studiu sociologic realizat la nivel naţional, resimt beneficiile vecinătăţii municipiului Cluj-Napoca şi se bucură de o relativă prosperitate, mulţumită şi vânzării de terenuri la preţuri care le-au permis să-şi modernizeze locuinţele.
În studiul realizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti şi Insitutul Naţional de Statistică, Chinteniul ocupă locul 12 la nivel naţional, fiind depăşit de comune lipite altor mari oraşe, precum Dumbrăviţa (Timişoara), Snagov, Corbeanca (Bucureşti ) sau Şelimbăr (Sibiu).
Comună cu strategie de dezvoltare
Renunind peste 2.700 de locuitori, comuna Chinteni cu cele opt sate a cunoscut o dezvoltare accelerată odată cu vânzările de terenuri pentru construirea de case, majoritatea celor care au ales să locuiască aici provenind din Cluj-Napoca, unde majoritatea şi lucrează. Potrivit consilierului juridic al Primăriei, Florin Chiţu, comuna are o strategie de dezvoltare realizată de o firmă de consultanţă, care urmăreşte dezvoltarea comunei până în 2014.
András Lorincz, în vârstă de 54 de ani, este referent superior fiscal la Primăria Chinteni, comună unde a locuit toată viaţa. Între 1995 şi 1999 a încercat să facă agricultură, însă a dat faliment. Spune că în comună a fost o explozie de tractoare pe vremea Caritas, care acum cam stau.
Se mulţumesc să vândă terenuri
„Nu prea îşi lucrează lumea terenurile, le merge bine din vânzarea de terenuri”, spune Lorincz. Preţurile au început să crească din 2000-2001, când Primăria „a pornit”