Doar 20% din terenurile agricole ale comunei sunt cultivate în cea mai puţin dezvoltată comună din judeţ. Sătenii din Bobâlna preferă să-şi petreacă zilele în crâşmele satului decât să muncească terenurile.
La 20 de kilometri de Dej, pe drumul judeţean ce face legătura cu Zalăul, se întinde comuna Bobâlna, cu cele 11 sate ale sale, cunoscută mai ales pentru răscoala de la 1437. Ocupând ultimul loc din judeţul Cluj în studiul „Comunele din România”, realizat de mai mulţi specialişti de la Facultatea de Sociologie din Bucureşti, comuna suferă din cauza populaţiei îmbătrânite, ca urmare a faptului că tinerii aleg să plece din sat, în lipsa oportunităţilor din satul natal.
Şi biserica se luptă cu sărăcia
Sătenii nu sunt deloc surprinşi să afle că locuiesc în cea mai săracă comună din judeţ şi încearcă să justifice situaţia prin greutăţile pe care le au. Preotul Dacian, ce slujeşte la biserică parohială din comună de circa trei ani, spune că s-a lovit şi el de sărăcia de aici, dar încet încet încearcă să răzbească.
De doi ani încearcă să renoveze biserica din localitate, o replică la scara de 1/3 a Catedralei din Sibiu, una dintre puţinele biserici cu opt turnuri din zona rurală. În tot acest timp, de la Primărie a primit 10.000 de lei, în rest a trebuit să se descurce din puţinii bani ai oamenilor. „Dacă în 1980, doar satul Bobâlna avea 1.787 de locuitori, acum întreaga comună are în jur de 2.000 de locuitori, iar satul Bobâlna are circa 400 de locuitori”, spune preotul comunei. Cel mai animat loc din comună este unul dintre barurile comunei, situat peste drum de şcoala din comună.
VEZI AICI IMAGINI DIN BOBÂLNA
Crâşmele sunt centrul satului
Maria Coroian locuieşte în Canada de circa patru ani, iar în comună nu a fost de doi ani. A copilărit în satul Pruni, un sat din comună cu circa 50 de locuitori. Când se întoarce în sat, se înt