Singurele căi prin care bugetarii ar putea fi convinşi să stea acasă zece zile fără să fie plătiţi sunt să cedeze la rugăminţile şefilor sau la presiunile acestora.
Singurele căi prin care bugetarii ar putea fi convinşi să stea acasă zece zile fără să fie plătiţi sunt să cedeze la rugăminţile şefilor sau la presiunile acestora.
Decizia guvernului de a-i trimite în concediu forţat pe toţi bugetarii a ridicat o mulţime de întrebări legate de cum va fi implementată.
Reducerea timpului de lucru şi diminuarea salariului nu se poate face fără modificarea fiecărui contract individual de muncă, deci cu acordul personal al fiecărui angajat.
De altfel, chiar ministrul muncii, Marian Sârbu, a declarat, ieri, la Radio France International România, că va încerca pe cale amiabilă să-i convingă pe bugetari să ceară intrarea în concediu fără plată, fără să mai fie nevoie de o lege în acest sens.
„De ce ar accepta un funcţionar public? Eventual pentru a evita restructurări masive în anii care vin sau în anul care vine, pentru a evita alte măsuri care pot fi mai dureroase şi, în general, pentru a salva locurile de muncă, inclusiv în domeniul bugetar”, a spus Sârbu.
Faptul că se doreşte o soluţie amiabilă arată că executivul a sesizat că nu poate impune legal personalului public o reducere a salariului, fie direct, fie ca urmare a in trării în concedii fără plată, ne-a declarat Şerban Pâslaru, avocat asociat la Ţuca Zbârcea&Asociaţii.
Potrivit acestuia, chiar şi în condiţiile modificării cadrului legislativ, posibilităţile unei intervenţii unilaterale în chestiunea salarizării sunt limitate de constrângeri ce rezultă din Con sti tuţie, contractele colective de muncă şi din cele individuale.
Măsuri luate pe picior
Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, a