» Angajatorii sunt tot mai atenti cu bunurile companiei. Sistemele de supraveghere si paza sunt la ordinea zilei in firmele care nu vor sa sufere mici pierderi din cauza furturilor marunte.
In Germania, un muncitor pakista-nez a fost concediat pentru ca si-a incarcat, de mai multe ori, telefonul mobil la munca, desi stia ca nu are voie. In Romania, inca se mai pleaca acasa cu "ceva" de la serviciu, insa angajatorii au inceput sa ia tot mai des masuri de supraveghere a salariatilor, astfel incat asemenea situatii sa fie tot mai rare.
Cu toate acestea, angajatii inca folosesc imprimanta si copiatorul in interes personal, iau cate o agenda, "pentru ca e buna de cadou", si vaneaza pixurile, hartia de scris, caietele, agrafele, guma de sters, pentru ca sunt foarte bune pentru "ala micu’, la scoala". In afara de aceste furtisaguri, se mai poate vorbi si despre petrecerea timpului excesiv pe site-uri in interes personal, inclusiv pe cele de jocuri on-line, sau de utilizarea masinii de serviciu pentru diverse comisioane. "Sunt cazuri in care se vorbeste foarte mult la telefonul mobil sau la cel fix, iar laptopul de serviciu devine depozitar de muzica, poze si filme, fiind transportat acasa in acelasi scop", spune Sorin Faur, director de resurse umane la BDO Conti Audit.
Nicolae R. (50 de ani, din Iasi) este inginer la o firma de constructii. Pana la inceperea crizei, el avea la dispozitie masina de serviciu si in timpul sau liber. "Mergeam cu ea la rude si, ori de cate ori era nevoie sa duc pe cineva din familie in afara localitatii, o faceam cu drag. Benzina o plateau cei de la firma. Nu-mi cerea nimeni socoteala. Daca n-ar fi venit criza, probabil ca as fi continuat tot asa. Doar trebuie sa am si eu un castig de pe urma patronului, nu?", spune barbatul. Acum insa, orice traseu al sau este monitorizat cu atentie, iar masina nu mai sta parcat