» Sindicatele critica vacantele fortate si valurile de concedieri, desi aceste solutii de criza sunt aplicate in tari mai bogate decat Romania.
» In SUA, guvernatorul Arnold Schwarzenegger vrea sa-i trimita pe profesori in concedii fara plata de doua-trei saptamani si chiar sa-i faca sa munceasca fara bani in unele zile. Solutia "Terminatorului" nu poate fi aplicata in Romania, riposteaza sindicalistii autohtoni.
Vacantele fortate si disponibilizarile iminente au infuriat sindicatele. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, spera insa sa-i poata convinge pe sindicalisti sa accepte concediile neplatite de 10 zile, pentru motivul ca situatia economica a tarii nu este chiar buna. Concediile fortate incep sa fie aplicate pe scara larga si in alte tari, pentru salvarea finantelor publice. Ungaria, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia si Lituania au fost obligate sa-si micsoreze cheltuielile bugetare prin scaderea reala a salariilor, inclusiv cele ale presedintilor, premierilor si ministrilor, pentru a face fata crizei, a declarat Andreea Vass, consilierul premierului Boc. Totodata, in SUA, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, vrea sa faca economii drastice in scoli si universitati, profesorii urmand sa fie trimisi in concediu fara plata pentru doua-trei saptamani si chiar sa lucreze fara bani in unele zile, potrivit publicatiei germane "Die Zeit".
Sindicalistii romani cred insa ca solutiile guvernatorului Schwarzenegger, supranumit "Terminatorul", nu pot fi preluate in Romania. "Nu cred ca legislatia noastra prevede asa ceva. In mod sigur Constitutia si Codul Muncii interzic obligarea oamenilor la munca neplatita", sustine Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, crede insa ca "americanii au cazut probabil la un ac