Cantitatea de deşeuri electrice şi electronice strânse anul trecut la nivel naţional reprezintă mai puţin de un sfert din obiectivul asumat de România în faţa Uniunii Europene. Numai 8% din aparatele uzate colectate au ajuns să fie şi reciclate. Ministerul Mediului schimbă legislaţia, fără a stabili însă responsabilităţi clare pentru producători, pentru populaţie sau pentru autorităţi. România are, potrivit angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană, obligaţia de a colecta şi de a valorifica echivalentul a patru kilograme de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pe cap de locuitor.
Această ţintă ar fi trebuit atinsă încă de la sfârşitul anului trecut. Potrivit datelor Ministerului Mediului, în 2008 însă, cantitatea de DEEE colectate a fost de 20.000 de tone, faţă de 86.000 de tone cât ne impune legislaţia.
Un instrument important pentru creşterea acestei cantităţi l-a constituit campania „Marea Debarasare“, lansată în urmă cu doi ani. Pornind de la câteva oraşe incluse într-o primă fază, programul a ajuns să cuprindă, la sfârşitul anului 2008, peste 540 de localităţi – 190 de oraşe şi peste 350 de localităţi din mediul rural.
Localităţile din mediul rural, excluse
După primele cinci ediţii desfăşurate, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a decis, la începutul acestui an, întreruperea programului, întrucât „în urma discuţiilor cu organizaţiile colective partenere, se evaluează posibilitatea de a redimensiona campania“.
Astfel, sub argumentul „redimensionării“, ministerul a întrerupt programul în luna februarie 2009, pentru a-l relua o lună mai târziu, cu mici modificări. Schimbările au vizat în primul rând numărul localităţilor incluse în program, care s-a redus, ca urmare a excluderii satelor şi comunelor din aria de acoperire a campaniei. Alte schimbări vizibile au fost