In prezent, anunturi mari cu inscriptia „for rent" se gasesc atat pe cladirile de birouri din Piata Vitan, cat si pe cele din Piata Victoriei din Capitala, dar mai ales in Pipera, unde au fost construite in ultimii ani cele mai multe spatii noi, fara a se imbunatati infrastructura zonei.
Rata de neocupare a birourilor din Bucuresti a depasit la jumatatea acestui an pragul de 10%, la doar un an si jumatate dupa ce consultantii imobiliari puneau o alta borna - cea in care in Bucuresti nu mai erau spatii goale.
Intre timp, stocul de birouri din Bucuresti s-a dublat (la circa 1,2-1,4 milioane de metri patrati - datele difera de la o firma de consultanta imobiliara la alta), dar companiile nu au mai fost la fel de dispuse sa preia noile spatii, in special de la sfarsitul anului trecut, cand criza financiara a inceput sa afecteze si afacerile companiilor locale.
„Din toamna anului trecut nu au mai fost semnate contracte mari de inchiriere a unor spatii de birouri, desi o buna parte dintre dezvoltatori au finalizat constructia la mai multe cladiri. Acestia au inceput lucrarile, in general, la sfarsitul anului 2007, cand era o perioada de boom, si sperau sa semneze contractele de inchiriere in cea de-a doua jumatate a anului trecut, cand majoritatea companiilor au pus in asteptare deciziile de mutare", explica Horatiu Florescu, presedinte al firmei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.
La sfarsitul anului trecut gradul de neocupare a spatiilor de birouri se ridica deja la 6%, potrivit consultantilor din piata, iar tendinta era una de crestere, confirmata de evolutia pietei din ultimele luni.
Florescu apreciaza ca stocul de birouri din Bucuresti se ridica la aproximativ 1,2 milioane de metri patrati, iar gradul de neocupare este in jurul valorii de 10%, mai mare in zone secundare, precum Pipera, Dimitrie Pompei sau Militari,