Dublul limbaj al preşedintelui României, comparând atitudinea faţă de Guvernul Boc în raport cu Guvernul Tăriceanu, ne arată încă o dată cât de rară e onestitatea atunci când privim, cu speranţe deşarte, spre Palatul Cotroceni.
În octombrie 2007, presa relata despre un demers al preşedintelui României pentru o chestiune fundamentală a mandatului său. Se numea buna guvernare.
Citez din presa vremii: "Cu o întârziere de aproape trei ani, preşedintele Traian Băsescu a transmis Parlamentului strategia de securitate naţională a României. «Aceasta trebuia transmisă în iunie 2005, dar ce mai contează că suntem, acum, în octombrie 2007?», a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Ion Munteanu. Documentul are 58 de pagini, iar preşedintele Băsescu a considerat necesară introducerea ideii de «bună guvernare», ca factor important de strategie naţională, cu trimitere la Cabinetul Tăriceanu, pe care l-a acuzat public că face jocurile unor grupuri de interese. «Experienţa trecutului arată că buna guvernare s-a aflat uneori în pericol, ca urmare a activităţii unor grupuri de interese nelegitime sau forţe nedemocratice care, folosind vulnerabilităţile sistemului, au încercat să influenţeze exercitarea puterii în folos propriu ori să schimbe puterea democratică prin acţiuni violente sau anarhice», se arată în document".
Ştim cu toţii că şeful statului a trimis acest document fundamental pentru sistemul securităţii naţionale după o experienţă personală tristă. Suspendarea sa de Parlamentul României şi întoarcerea la serviciu printr-un referendum la care a participat un sfert din electoratul cu drept de vot. Supărat foc pe fostul său partener Călin Popescu Tăriceanu, care bătuse palma cu PSD (partid pe atunci blamabil în viziunea sa), Traian Băsescu se gândea serios la demararea în forţă a unor acţiuni ale instituţiilor statului direct subordon