Romanul are o noua pasiune: fructele de mare! Le cumpara de la supermarket, le gateste acasa, le savureaza la restaurant. Sapte tone pe saptamana! Consumul de caracatita, sepie, homar, stridii si midii a crescut de sapte ori din 2005 incoace. Furnizorii si proprietarii de restaurante si magazine fac deci profit frumos, pe o piata de import de zeci de milioane de euro. Putini stiu insa ca ar putea cumpara aceste delicatese la preturi romanesti, pentru ca o parte dintre ele exista sau pot fi crescute si in Marea Neagra!
Tot mai multi romani au prins gustul fructelor de mare in concediile din strainatate si il cauta, acum, acasa. Consumul de scoici, crustacee si cefalopode se dubleaza pe an ce trece. Acum romanii savureaza cam o tona pe zi. Si platesc cam 24 de milioane de euro intr-un an. Fara bacsis. Si pe timp de criza, in restaurantele mediteraneene din capitala, nu mai gasesti loc fara rezervare. Oarece criza economica e la supermarket: fiIndca oamenii de rand nu-si prea mai permit, iar marile restaurante si-au facut propriile filiere de aprovizionare.
Pe o straduta inghesuita in centrul capitalei, tocmai se descarca un transport! Mihai Soare a venit din Grecia, cu masina plina de crustacee si bunatati cu tentacule si ventuze. Nu e soferul, ci managerul restaurantului. Ca sa fie sigur ca are marfa proaspata toata saptamana, si-a adus-o direct de la sursa, refuza sa ne-o divulge, de teama concurentei. Delicatesele - multe dintre ele, inca vii - ajung direct in vitrina.
E sambata seara, toate mesele sunt rezervate. In 5 minute, Mihai e la 4 ace, gata sa-si intampine clientii. In timp ce restaurantul se umple, in bucatarie se incinge atmosfera. Caracatita sfaraie pe gratar, iar calamarii se incing in tigaia cu unt si mirodenii. Si sepia, dupa un dus la chiuveta, aterizeaza pe foc. A fost comandata de un gurmand cu pretentii. Si pentru u