Legea salarizarii unice, care stabileste un nou mod de calcul al salariilor bugetarilor, pe baza unui coeficient de maxim 15 salarii minime pe economie, nemultumeste sindicatele, in special pe cele din invatamant, care ameninta cu greva generala.
Sindicalistii din educatie, care au participat ieri la discutiile de la Ministerul Muncii privind grila de salarizare, vor lamuriri de la premierul Emil Boc despre ultimele ajustari ale coeficientilor de ierarhizare.
Coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi, dupa analiza financiara facuta de Ministerul de Finante, cu pana la 25 la suta.
Procentul de diminuare a coeficientilor de ierarhizare in educatie este mai mare in cazul functiilor din sistemul universitar decat in cazul celor din preuniversitar, reducerile propuse pentru educatie fiind cuprinse intre 18 si 25 la suta.
Legea salarizarii unice ar urma sa intre in vigoare in 2010, urmand ca regularizarile sa se faca pana in 2014. Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, considera ca aceasta ultima diminuare a coeficientilor reprezinta o lipsa de respect fata de sistemul educational, astfel incat cadrele didactice se afla in jumatatea inferioara a grilei de salarizare, invatamantul preuniversitar situandu-se la baza piramidei, cu coeficienti cuprinsi intre doua si patru salarii minime pe economie. "Ni s-a spus ca avem salarii mai mari decat ar trebui si au fost diminuate cu 20-25%", a spus Isvoranu.
Potrivit liderilor sindicali, cea mai mare crestere din invatamant este, conform noului proiect, de 5% pentru cei cu vechime maxima, iar daca aceasta ultima forma va fi aplicata, majoritatea cadrelor didactice vor avea salarii mai mici decat in prezent.
Pentru profesorul universitar reducerea coeficientului de ierarhizare este de 25 la suta, de la 10,10 pentru vechim