Intrebarea care se pune, dupa ce Institutul National de Statistica a publicat o scadere economica de 8,8% pentru trimestrul doi, este daca aceasta cifra va ramane varful de jos sau va fi depasita in trimestrul trei.
Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, estimeaza ca in trimestrul trei scaderea va fi in jur de 8%, academicianul Lucian-Liviu Albu considera ca scaderea din T3 va fi cuprinsa intre -7 si -8,5%, insa exista estimari care coboara pana la -10%, apartinand economistilor ING.
„Diminuarea scaderii din sectorul serviciilor si al industriei ar putea compensa o scadere a agriculturii in trimestrul trei. Agricultura ar putea avea o contributie mai negativa in T3, mai ales din cauza ponderii pe care o detine, de circa 10%, fata de T2 cand agricultura detine in jur de 4-5%", comenteaza Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Bank.
Cresterea anuala din trimestrul al treilea va fi influentata de un efect de baza consistent determinat de productia agricola foarte buna din perioada corespunzatoare a anului 2008, apreciaza analistul BCR Florin Eugen Sinca.
Industria ar putea avea o evolutie usor imbunatatita in trimestrul trei, „ca un prim efect pozitiv al relansarii productiei industriale din Vest, care se va vedea in exporturile Romaniei". Astfel, evolutia din perioada urmatoare depinde semnificativ de revenirea principalilor parteneri de comert exterior, Germania, Franta, Italia.
„Si in T3 vom avea un declin pronuntat intr-o masura covarsitoare, dar sa speram ca semnele de reviriment din Franta si Germania vor avea durabilitate. Exista si scenariul potrivit caruia ce se intampla acolo este rodul reintregirii stocurilor de materiale si ca inca nu se poate vorbi de o relansare economica. Dar daca admitem ca tarile din Vest experimenteaza o relansare economica, acest lucru va ajuta automat si economia romaneasca",