Sub stratul gros de pictură neagră, specialiştii din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au scos la iveală un blazon familian şi o imagine biblică. Prima dintre descoperiri a fost realizată de reprezentanţii muzeului în timp ce curăţau un tablou în ulei pe pânză din secolele XVI-XVII, ce înfăţişa o bucătăreasă. “Îndepărtarea stratului de culoare din registrul superior ne-a dezvăluit, în zona centrală a tabloului, într-un plan îndepărtat, reprezentarea scenei «Cinei din Emaus» şi anume scena femeilor mironosiţe la mormântul lui Iisus după Înviere. Tabloul cre înfăţisa o simplă bucătărească a căpătat astfel o conotaţie religioasă, extreme de valoroasă pentru noi”, a spus Ioan Muntean, unul dintre restauratorii care au făcut descoperirile.
Cea de-a doua lucrare cu imagini “ascunse” a fost “Portret de bărbat blond”, realizată în ulei pe lemn. În acest caz, restauratorii au descoperit în colţul din stânga sus al imaginii un blazon al unei familii de bancheri, acoperirea acestuia ducându-I pe restauratorii sibinei cu gândul la faptul că tabloul a ajuns într-o anumită perioadă în altă familie decât cea al cărei blazon îl purta. Lângă blazon, restauratorii au descoperit şi anul în care tabloul a fost pictat: 1569.
În expoziţie la Paris
Pentru restaurarea celor două lucrări, specialiştii din cadrul muzeului sibian au lucrat mai bine de două luni, urmând ca la începutul lunii septembrie, acestea să fie prezentate la o expoziţie de la Paris. Acolo, lucrprile vor rămâne aproximativ şase luni, urmând ca la întoarcerea în ţară, acestea să fie expuse în muzeul sibian.