Două dintre cele mai atractive zone ale fluviului Dunărea, Clisura şi Cazanele, sunt sufocate de PET-uri, sticle sparte şi resturi menajere. Edilii Banatului au capitulat în faţa PET-urilor aruncate pe malul şi în largul Dunării şi spun că monumentele naturale nu pot fi conservate din cauza lipsei banilor. Simbol al Clisurii Dunării, stânca Baba Caia, monument natural din calcar, rămâne şi astăzi unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turiştii care vin în aceste locuri.
Baba Caia are o înălţime de şapte metri şi este unică pe tot parcursul Dunării. Stânca iese din apele fluviului în zona Coronini-Moldova Nouă şi este supranumită „Crăiasa singuratică a Dunării”. Însă, acest monument natural este scăldat de gunoaie.
Din Baba Caia cad bucăţi întregi de calcar
Stânca arată tot mai rău de la un an la altul şi, într-o bună zi, am putea constata că Baba Caia s-a înecat. Semnalul de alarmă îl trag ecologiştii.
„În fiecare iarnă, stânca se degradează. Din cauza intemperiilor mai cade câte o bucată din ea. Ar putea fi salvată printr-un proiect de conservare. Mai ales că finanţarea unui proiect de conservare se face fără nicio contribuţie locală. Numai să facă primăria proiectul”, susţine Cornel Popovici Sturza, directorul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera.
Legenda stâncii
Legenda stâncii Baba Caia spune că între un moş şi o babă era o ceartă veşnică.
Moşul, Zeul Saturn, spunea că iarba se coseşte, iar baba, Gaia, Marea Zeiţă, afirma că iarba se tunde cu foarfeca. Înfuriat, moşul o aruncă pe babă în Dunăre.
De pe fundul Dunării, aceasta îşi susţine cu îndârjire afirmaţia, ridicând două degete deasupra apei, sub formă de foarfecă pentru a-i demonstra moşului că iarba se tunde. Cele două degete bifurcate s-au transformat în stânca Baba Cai