Cele mai mari economii europene, Germania şi Franţa au înregistrat creşteri trimestriale. Scăderea economică din regiunea euro s-a redus foarte mult datorită creşterilor neaşteptate înregistrate în trimestrul al doilea de Franţa şi Germania. Produsul Intern Brut (PIB) din zona euro a scăzut cu doar 0,1% în cel de-al doilea trimestru, după ce în primele trei luni se înregistrase o reducere de 2,5%, cel mai abrupt declin din 1995. Valoarea anunţată de Biroul European de Statistică, Eurostat, este mai bună decât estimarea economiştilor, de 0,5%.
Imediat după comunicatul Euroastat, euro şi acţiunile companiilor europene s-au apreciat sensibil, pe fondul optimismului investitorilor generat de depăşirea celei mai grele perioade a crizei. Cererea la export pentru produsele europene se măreşte, în timp ce pachetele de sprijin acordate de guverne şi dobânzile reduse au sprijinit consumul intern.
Ultimii indicatori nu sunt de natură de a determina noi măsuri de stimulare a economiei din partea Băncii Centrale Europene (BCE), singura tendinţă negativă fiind a ratei şomajului care va continua să crească şi pe parcursul anului viitor.
„Sunt şanse mari ca zona euro să fi trecut de punctul critic şi să se dezvolte în al treilea trimestru, pe măsură ce alte economii vor urma tendinţa Germaniei şi a Franţei“, spune Martin van Vliet, economist-şef la ING Bank. Cea mai mare economie europeană, Germania a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea, la fel ca şi Franţa care a avansat tot cu 0,3%. „Este evident că recesiunea s-a încheiat şi că economia este în curs de revenire“, a declarat Nick Kounis, economist-şef la Banca Fortis.
„Probabil că următoarea discuţie va fi cât de sustenabilă este procesul de creştere“, a adăugat el. Economia SUA este creditată cu un avans de minimum 2% pentru următoarele două trimestre, cea mai bună progn