Fluviul cel mai mare al Indiei, celebru pentru istoria şi semnificaţia religioasă, este prezentat în miniseria documentară „Gange”.
Gangele, un râu major al subcontinentului indian, izvorăşte din gheţarul Gangotri, din centrul munţilor Himalaya, şi se varsă în golful Bengal, prin vasta deltă din Sunderban.
Cu o lungime de 2.510 km, curge de-a lungul câmpiei cu acelaşi nume din nordul Indiei, ajungând până în Bangladesh. Dincolo de datele geografice stricte, Gangele înseamnă pentru locuitorii Indiei, în primul rând, legendă şi spiritualitate.
„Purificatorul sufletelor”
Hinduşii, care constituie marea majoritate a populaţiei din India, consideră Gangele cea mai importantă poartă spre spiritualitate şi vindecare.
În fiecare zi, zeci de mii de oameni iau parte la baia sfântă care constă în scăldatul de trei ori şi băutul unei guri din apa Gangelui. O singură intrare în apele fluviului, spun credincioşii hinduşi, sau o singură picătură de apă băută sunt suficiente pentru a se obţine „purificarea de păcate”.
Crematoriul pe valuri
În acelaşi loc în care oamenii se scaldă sau din care beau apă există şi un înfiorător crematoriu uman în aer liber, unde au loc ritualurile de înmormântare, însoţite de zgomotul sinistru a zeci de tobe.
Din cauza aglomeraţiei provocate de ritualuri, în multe zone de pe malurile fluviului aerul este îmbibat de duhori pestilenţiale, provenind ori de la arderea cadavrelor pe ruguri, ori de la materiile fecale ce se descompun atât pe maluri, cât şi în apele râului.
Cu toate acestea, pentru localnici sau pentru cei veniţi aici de la sute de kilometri pentru purificatoarele băi, până şi aerul acesta irespirabil este sfânt.
Lăcaşul zeilor
Numele fluviului provine de la „Ganga”, o zeiţă foarte adorată a mitolog