Guvernul se vede obligat sa treaca prin Parlament decizia de trimitere in concediu fara plata (pentru o perioada de zece zile) a angajatilor din administratie. In aceeasi vreme, concedierile anuntate miercuri in randul administratiei sunt insignifiante.
Guvernul va elabora un act normativ cu privire la obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fara plata 10 zile in ultima parte a anului. Actul va fi inclus in pachetul de legi cu care Guvernul va merge in Parlament pentru a-si angaja raspunderea, potrivit unor surse guvernamentale.
Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justitiei sa analizeze forma legala prin care sa fie promovat acest document, astfel incat acesta sa nu contravina Codului muncii si legislatiei in vigoare, potrivit unor surse guvernamentale.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, anuntase anterior ca salariatii din sectorul bugetar vor intra, intre septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.
Pe de alta parte, aproximativ 9.000 de oameni vor fi disponibilizati in urma restructurarii anuntate miercuri de Guvern. Potrivit Palatului Victoria, in urma acestui demers ar urma sa fie facuta o economie de 52 de milioane de euro la bugetul de stat.
"Marea restructurare" s-a transformat intr-una mica, in conditiile in care, cu nici o luna in urma, se vorbea despre eliminarea din administratie a cel putin 250-300.000 de joburi, ca urmare a faptului ca cheltuielile cu personalul bugetar a crescut peste posibilitatile bugetului. Din 2004 pana in 2008 cheltuielile cu salariile din administratie au crescut de la 5% din PIB (3 mld. euro) la 8,4% din PIB (10,5 mld. euro). Aceasta crestere trebuie ajustata acum, dar inca nu este limpede cati oameni vor fi trimisi in somaj.